Valën e dytë e koronavirusit/ ECDC ngre alarmin dhe jep lajmin e keq për Evropën

13:56 22/10/20203min67
auto_qsutu-korona51586882462-3-600x360-1

Evropa po përballet me valën e dytë të pandemisë së koronavirusit dhe një tendencë veçanërisht shqetësuese ka filluar të shfaqet, ku janë të moshuarit ata që po infektohen pasivisht.

Gjatë muajve të verës, kontinenti pa grupe infeksionesh që shfaqeshin kryesisht midis të rinjve që dilnin në bare, restorante dhe hapësira të tjera publike. Por përsëri niveli i vdekjeve qëndroi relativisht i ulët, pasi të rinjtë janë statistikisht më pak të prekshëm nga virusi dhe shumica shmangin sëmundjen serioze,-thuhet në artikullin e CNN.

Një rritje e madhe e infeksioneve te të moshuarit në javët e fundit, mund të shihet në pothuajse të gjitha vendet evropiane ku të dhënat janë në dispozicion.

Sidoqoftë, Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) ka paralajmëruar se më shumë njerëz të moshuar tani po infektohen. Sipas raportit më të fundit të situatës së ECDC, të paktën 13 vende në Evropë panë nivele të reja infeksioni midis njerëzve të moshës 65 vjeç ose mbi të rritur në atë që ECDC përcakton si “të lartë” javën e kaluar – midis 64 për 100,000 në Kroaci dhe 206 për 100,000 në Hollandë

Shkalla e infeksionit Covid-19 midis mbi 65 vjeç në disa vende të Evropës Lindore është tani më shumë se dyfishi se sa ishte gjatë valës së parë – mbi 100 në Republikën Çeke, Rumani, Slloveni dhe Hungari.

Shkalla më e lartë e infeksionit në mesin e të moshuarve është shqetësuese sepse njerëzit e moshuar kanë shumë më shumë gjasa të përfundojnë në spital dhe të përballen me një rrezik dukshëm më të lartë të vdekjes.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, pothuajse 88% e të gjitha vdekjeve në Evropë ishin midis grupmoshës mbi 65 vjeç, nga fundi i Gushtit. Në Republikën Çeke, mbi 65 vjeç përbëjnë 14% të infeksioneve javore, por 94% të vdekjeve që nga 11 Tetori.

Kur infeksioni fillon të përhapet midis njerëzve të moshuar, spitalet mund të mbingarkohen shpejt – siç bënë në Itali, Spanjë dhe vende të tjera gjatë valës së parë të virusit në pranverë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *