Studimi: Nëse keni puçrra gjatë adoleshencës, më shumë mundësi të bëheni të suksesshëm

11:58 23/09/20203min116
Screenshot_5-14

Aknet mund të shkaktojnë shqetësime emocionale, që ndikojnë në vetëvlerësimin tonë dhe madje të lënë shenja të përhershme fizike. Përafërsisht 9.4% e njerëzve vuajnë nga aknet, dhe adoleshentët nga mosha 15-19 vjeç janë ata që preken më së shumti.

Por, një studim i kryer së fundmi tregoi se ky problem mund të ketë edhe një anë pozitive që lidhet me të ardhmen.  Studimi u bazua në lidhjen midis puçrrave, zhvillimit të stresit dhe më pas statusit të ardhshëm social dhe ekonomik të të rinjve.

Më shumë se 90,000 studentë me probleme të lëkurës morën pjesë në eksperiment, dhe rezultatet treguan se vajzat kanë më shumë të ngjarë të shqetësohen për puçrrat sesa djemtë. Mund të ndikojë si në gjendjen e tyre mendore ashtu edhe në jetën e tyre shoqërore.

Në këtë studim, studiuesit u përqendruan tek puçrrat e shkaktuara nga puberteti, raca dhe gjenetika. Një problem që është mjaft i vështirë për t’u trajtuar shpejt mund të ndikojë në vetëvlerësim, duke i bërë ata të ndihen më pak tërheqës dhe më pak të pranuar shoqërisht nga të tjerët.

Sidoqoftë, gjithashtu mund të ketë disa efekte të dobishme. Studimi tregoi se studentët që nuk dihen tërheqës mes bashkëmoshatarëve të tyre, vendosin të bëjnë përpjekjet e tyre në arsimimin dhe vetë-zhvillimin, në vend që të kalojnë kohën duke u shoqëruar.

Për shembull, u zbulua se kur adoleshentët me puçrra duhej të zgjidhnin midis pjesëmarrjes në klube sportive ose klube që kishin të bënin me studim, ata kryesisht zgjidhnin këtë të fundit. Kjo çon në një performancë më të mirë në krahasim me të tjerët.

Gjatë studimit, studiuesit arritën të gjenin disa prova se puçrrat mund të lidhen me punë më të mirë dhe të kënaqshme. Një arsimim i mirë mund të hapë shumë mundësi për studentët e vendosur. Pra, shanset janë më të mira kur bëhet fjalë për të gjetur një punë të mirë, të kënaqshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Rreth Nesh

Pusullashqiptare.al vjen si një iniciativë gazetarësh të rinj që parim themelor kanë informimin e publikut në mënyrë të paanshme. Ne do të jemi gjithmonë të pavarur, të vërtetë, në krah të interesit publik.


Kontakto