Skandali/ Inspektimi i thelluar zbulon skemën se si të dënuarit me burg përjetë të lënë sa më parë qelitë

22:53 14/09/20204min94

Në burgjet shqiptare mbahen rreth 4500 të burgosur dhe të paraburgosur që presin drejtësinë.

Por disa  prej tyre sipas një inspektimi të thelluar dyshohet se janë punësuar fiktivisht për të  korrigjuar sjelljen e tyre por ç’është më e rëndësishme për të lënë sa më shpejt sistemin penitenciar.Katër prokurori kanë nisur hetimet bazuar në gjetjet e deritanishme të burgjeve ku është konstatuar se në vite të ndryshme të dënuar të rëndësishëm të krimit kanë përfituar punësime që nga biblioteka e deri në magazina, pa punuar asnjë ditë. Madje në kartelat individuale të të burgosurve pëfitues nuk ekziston asnjë dokument mbi kriteret e punësimit  dhe puna konkrete që ai ka kryeri.

Ky punësim ka sjellë sipas burimeve zbritjen e dënimit 40 ditë për çdo vit si dhe ndërtimin e një profili të ri me sjellje te mirë në qeli ose ashtu siç konsiderohet në një shkresë zyrtare që Top Channel disponon ekskluzivisht një dëshmi rehabilitimi që i vendos  gjykatat në pozitë komode për të liruar eksponentë tejet të rrezikshëm të krimit.

Mes 12 rasteve të referuara deri më tani në Prokurorinë e Elbasanit, Korçës, Krujës, Lezhës dhe Shkodrës radhiten si të punësuar fiktivisht, pa shprehur as një interesin për të punuar dhe me dosje bosh, emrat të dënuarish që kanë fituar lirinë që nga Elidon Kotorri deri tek Lulzim Caka.

Burimet shtuan se Drejtoria e Përgjithshme e Burgjeve e ka shtrirë hetimin e punësimeve përgjatë  viteve 2015 deri në 2020. në shkresën që Top Channel disponon të shpërndarë në 24 burgje urdhërohet një hetim më i thelluar  si dhe kërkohet  shmangia e trajtimit preferencial  të të burgosurve përmes falsifikimit të punësimit.

Nga kontrollet e deri tanishme që kanë shkundur pluhurin e  dosjeve të vjetra të problemeve të njohura, të prekura për herë të  parë veçohen një sërë shkeljesh . Në urdhrin  e datës 1 shtator të  Drejtorit të Përgjithshëm Agim Ismaili,  theksohet  se nga çështjet e kontrolluara ndaj të dënuarve VIP përfitues të  punësimit  fiktiv , nuk ekzistojnë në asnjë rast të vetëm dokumente të komisionit të posaçëm  që të konfirmojë llojin e punës që ka kryer i dënuari.

Ismaili urdhëron rivlerësimin e çdo të dënuari që kërkon të punojë në qeli duke i mohuar çdo të dënuari të përfshire në ngjarje të forta kriminale punësimin që më pas i hap dyert e qelisë.

1

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Rreth Nesh

Pusullashqiptare.al vjen si një iniciativë gazetarësh të rinj që parim themelor kanë informimin e publikut në mënyrë të paanshme. Ne do të jemi gjithmonë të pavarur, të vërtetë, në krah të interesit publik.


Kontakto