Sistemi i burgjeve në Itali është zhytur në krizë nga pandemia dhe mafia: “Bosët e krimit” nuk pajtohen me masat e marra, nxisin revoltë dhe kaos

18:25 07/10/202022min178
burguiprizrenit-1-696x359

Mediat italiane pasqyrojnë situatën duke treguar se si “bosët e krimit” po përpiqen të krijojnë revolta dhe kaos në burgje për të zbutur masat e sigurisë.

Duket se kjo praktikë është duke u ndjekur edhe në Shqipëri, veçanërisht pas nisjes së implementimit të regjimit 41 bis, një sistem i ndërthurur me atë italian.

Më poshtë po pasqyrojmë një raport të plotë lidhur me situatën aktuale në Itali:

Në 21 Shkurt 2020, personi i parë që u testua pozitiv për COVID-19 në Itali u zbulua në Codogno, një qytet i vogël në provincën veriore të Lombardisë. Tashmë e dimë që koronavirusi kishte qenë i pranishëm në Itali shumë kohë më parë se kjo datë. Në atë kohë, Italia kishte regjistruar mbi 200 000 raste të konfirmuara të COVID-19, me numrin e përgjithshëm të viktimave që po i afrohej 28 000. Dëmi i shkaktuar nga virusi, si për shëndetin publik dhe ekonomik është i paprecedent në më shumë se një shekull.

Dhe, si me të gjitha emergjencat kombëtare, mafia i është shtuar problemit dhe e ka shfrytëzuar atë. Nga 7 deri më 9 Mars, një krizë tronditi Italinë kur vendi dëshmoi një numër trazirash në burg, në disa raste që çuan në shpërthime. Dhuna u shkaktua nga dy katalizatorë kryesorë: një ndalim i lidhur me COVID për vizitat në familje dhe rritja e rrezikut të infektimit në mesin e popullatës së burgjeve. Por këta nuk ishin faktorët e vetëm që çuan në krizën e burgjeve në Itali: rreth gjashtë javë më vonë, njoftimi se do të kishte një lirim të menjëhershëm të bosëve të shumtë të mafies për arsye shëndetësore shkaktoi një zemërim të gjerë.

Italia ka një nga popullatat më të mëdha të burgjeve në Evropë dhe ka kohë që lufton me mbipopullimin në institucionet e saj korrektuese, kryesisht si rezultat i numrit të lartë të të paraburgosurve. Kjo është një nga sfidat më të mëdha me të cilat përballet sistemi i burgjeve në Itali. Në vitin 2013, Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut deklaroi se mbipopullimi në burgjet e vendit shkel të drejtat themelore.

Një çështje tjetër e diskutueshme në sistemin e burgjeve italiane është i ashtuquajturi regjim ‘41 -bis ‘, një sistem special i burgimit të sigurisë së lartë për të burgosurit e dënuar për vepra mafioze ose vepra terroriste. Regjimi (i cili e merr emrin nga neni 41b i Aktit të Administrimit të Burgjeve) është i rezervuar për bosët më të rrezikshëm të mafies dhe parashikon izolimin e plotë të të burgosurve, të cilëve nuk u lejohet asnjë kontakt me botën e jashtme.

Sipas të dhënave të nëntorit 2019, vetëm  disa muaj para shpërthimit të pandemisë, kishte 753 të burgosur (741 meshkuj dhe 12 femra) në Itali të vendosur nën këtë regjim të sigurisë së lartë. Shumica dërrmuese ishin dënuar për vepra mafioze.

Në atë kohë, nga ky segment i popullsisë së burgut, 268 ishin nga Camorra (një sindikatë mafioze nga rajoni i Napolit dhe Campania); 230 nga Cosa Nostra (mafia siciliane); dhe 202 nga ‘Ndrangheta (një degë e lidhur me rajonin jugor të Kalabrisë së vendit). Të arrestuarit e mbetur janë ata që kanë lidhje me grupet e tjera të krimit të organizuar, të tilla si Stidda, Sacra Corona Unita dhe të tjerë.

Regjimi i burgut 41-bis është subjekt i shumë debateve në nivel kombëtar dhe evropian. Në vitin 2007, një gjykatës amerikan refuzoi kërkesën e ekstradimit të Italisë për shefin e mafias Rosario Gambino, me arsyetimin se regjimi i burgut ishte ekuivalent me torturë, duke cituar Konventën e KB kundër Torturës. Rasti më i fundit për të ringjallur debatin e nxehtë ishte ai i mafiozit Marcello Viola në 2019, në të cilin Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut (GJEDNJ) vendosi që përfitimet e burgut duhet t’u siguroheshin edhe atyre të burgosurve që nuk bashkëpunuan me autoritetet, të cilët deri tani ishin përjashtuar nga përfitime të tilla. U argumentua se bashkëpunimi me shtetin nuk mund të jetë mjeti i vetëm për të vlerësuar një të burgosur.

Sidoqoftë, regjimi i burgut 41-bis nuk është vetëm kushtetues, ai konsiderohet nga shumë si i nevojshëm. Italia është shtëpia e një numri kriminelësh të profilit të lartë, prandaj të qenit unik në legjislacionin vendas anti-mafia, edhe vendimet nga GJEDNJ, ose një gjykatës nga Shtetet e Bashkuara, mund të duken për disa si nënvlerësim i rreziqeve të mundshme që lidhen me lirimin e kufizimeve ndaj bosëve mafiozë.

Qytetarët të mbyllur, të burgosurit lirohen

Dy ditë para se kryeministri italian, Giuseppe Conte, njoftoi një bllokim mbarëkombëtar, pjesë e masave të qeverisë për të luftuar krizën pandemike, të shtunën më 7 mars, revolta të dhunshme shpërthyen spontanisht në burgjet italiane në të gjithë gadishullin. Protestat, të lidhura me mbipopullimin dhe frikën për përhapjen e sëmundjes, vazhduan gjatë gjithë fundjavës, me episode sporadike të dhunës, të cilat shpërthyen disa javë më pas.

Qytetarët italianë, tashmë të mbyllur në shtëpitë e tyre me ligj, shikonin imazhe të transmetuara të burgjeve, burgje që flakëronin dhe batalionet e oficerëve të zbatimit të ligjit që luftonin për të mbajtur rendin dhe ligjin, si brenda burgjeve dhe jashtë. Gjatë atyre ditëve, u duk sikur skenari më i keq ishte materializuar “; se rendi demokratik i vendit ishte në prag të kolapsit.

Deri më 11 mars, 14 të burgosur kishin vdekur gjatë trazirave dhe qindra oficerë të burgut u plagosën. Dëmtimi i pronës arriti në dhjetëra miliona euro dhe uli kapacitetin e sistemit të burgjeve me 2 000, pasoja e parë e prekshme e trazirave. Sidoqoftë, në mendjen e publikut, një nga ngjarjet më kritike ishte arratisja e 72 të burgosurve nga një burg në qytetin jug-lindor të Foggia, duke përfshirë një numër mafiozësh të rrezikshëm. Në 48 orët që pasuan, forcat ligjzbatuese ishin në gjendje të kapnin 61 prej tyre në një kërkim të paparë, të ngjashmet e të cilave nuk ishin parë kurrë në historinë e Republikës Italiane. Por shumë ishin akoma të lirë dhe, si vetë pandemia, e cila u infiltrua në mënyrë të qëndrueshme brenda shoqërisë, paniku publik i gjeneruar nga shpërthimet e burgut dhe trazirat u bënë virale nëpërmjet shërbimeve të mesazheve. Imazhet e ndërtesave në zjarr, të burgosurit në arrati dhe turmat e të arrestuarve që shkatërronin qelitë e burgut u ndanë me çmenduri nga miliona italianë në të gjithë vendin.

Mesazhet dhe videot në mediat sociale krijuan përshtypjen se shteti po humbte kontrollin e sistemit të burgjeve, vendi i sigurisë që ndan të mirën nga e keqja, qytetarët nga kriminelët. Sikurse koronavirusi po përpinte të gjithë popullatën, ekzistonte frika se edhe kriminelët po bënin të njëjtën gjë.

“Nuk kam dyshim se ishte mafia ajo që orkestroi dhe planifikoi me përpikmëri trazirat,”- tha një hetues veteran i specializuar në sistemin e burgjeve, i cili dëshironte të mbetej anonim. “Sapo filluan trazirat, të afërmit e të burgosurve ishin jashtë duke protestuar “; dukej sikur e dinin. Ata e dinin, kjo është e sigurt. Ata koordinuan dhe sulmuan si një grup.”

Që të burgosurit mafiozë mund të kenë filluar trazirat është një teori e besueshme “; në fund të fundit, celularë janë zbuluar në seksione të sigurisë së lartë në disa burgje që mbajnë të burgosur me 41 bis, dhe hetimet po vazhdojnë për mekanizmat që mundësuan të futeshin kontrabandë. Objektivi përfundimtar i grupeve mafioze brenda sistemit të burgjeve është të ruajnë kontrollin e rrjeteve të tyre duke komunikuar me botën e jashtme. Sipas një oficeri të lartë të burgut, të burgosurit e tillë “mbështeten vazhdimisht nga bota e tyre kriminale”. Dhe, siç ka treguar përvoja e mëparshme, grupet mafioze përfitojnë nga emergjencat. Në rastin e tërmetit të vitit 1980 në Irpinia, Italia e Jugut, një burim vlerëson se një pjesë e konsiderueshme e 26 miliardë eurove të shpenzuara për rindërtim u përdorën për të pasuruar klanet e Kamorrës si për shembull Casalesi.

Pas arratisjes, lirimi

Koha nuk mund të ketë qenë më e pafat. Vetëm disa javë pas kryengritjes së burgut, një memo e dërguar nga departamenti i administratës së vuajtjes së dënimit duke aluduar në lirimin e mundshëm të bosëve mafiozë nga burgu për shkak të gjendjes së keqe shëndetësore erdhi si një goditje e dytë për publikun italian, ende duke u dridhur nga trazirat e fundit në të cilat shumë të burgosur kishin arritur të shpëtonin. Memorandumi nga departamenti kërkoi që drejtorët e burgjeve të listojnë emrat e të gjithë të burgosurve me probleme serioze shëndetësore në mënyrë që të vlerësojnë masat e duhura që duhen marrë nëse shërbimi i burgut nuk mund të sigurojë kujdesin e nevojshëm shëndetësor. Në sistemin e burgjeve të Italisë ka një mungesë të theksuar të mjeteve të përshtatshme shëndetësore.

Siç sqaroi një burim nga Ministria e Drejtësisë (nën të cilën bie departamenti i administratës penitenciare): “Dokumenti në vetvete nuk i lëshon të burgosurit “; kjo është e qartë. Por përballë nesh është një mafie që di të përfitojë nga çdo lëshim i vogël i bërë. … Të burgosurit e ndaluar nën regjimin 41-bis janë të sigurt, ata janë të izoluar. Por shumë prej tyre janë në gjendje të keqe shëndetësore dhe kanë nevojë për kujdes, që do të thotë, nëse autoritetet e burgut nuk mund ta sigurojnë atë, kjo na mbetet ne”.

Edhe pse departamenti i administratës penitenciare, në përgjigje të thirrjes publike në nocionin e një lirimi të mundshëm të një numri mafiozësh, dërgoi një deklaratë më 20 prill duke sqaruar se nuk kishte lëshuar ndonjë dispozitë në lidhje me lirimin e të burgosurve të sigurisë së lartë (dhe duke pretenduar se ishte thjesht një “ushtrim monitorimi”), duket se avokatët e bosëve të mafies identifikuan një boshllëk në rregulloret që i ka lejuar ata të paraqesin kërkesa për lirim për klientët e tyre, veçanërisht ata mbi moshën 70 vjeç. Këto janë në përgjithësi të ashtuquajturit “bosët e vjetër”. Midis tyre janë “capi dei capi”; bosët më të vjetër të Cosa Nostra, Camorra dhe Ndrangheta.

Disa u liruan. Më 10 prill, Rocco Santo Filippone, i gjykuar për urdhërimin e bombave që vranë dy karabinierë në 1994, u lirua. I sëmurë dhe i moshuar, shefi i ‘Ndrangheta u vendos në arrest shtëpie. Më 22 prill, Francesco Bonura, i cili mund të lirohej 11 muaj më vonë, u la i lirë për shkak të çështjeve serioze shëndetësore. Dy ditë më vonë, në 24 prill, Pasquale Zagaria, truri ekonomik i klanit Casalesi, u la i lirë. Zagaria, i cili po vuante dënimin e tij nën regjimin 41-bis, ka kancer. Sidoqoftë, duke qenë se nuk ka asnjë spital të aftë ta trajtojë atë, si rezultat i shtretërve spitalorë që u dhanë përparësi për urgjencën akute COVID-19 të Italisë, Zagaria u dërgua të vuante pjesën tjetër të dënimit të tij nën arrest shtëpie në Pontevico, Lombardia.

Këta të burgosur kanë provokuar kritika të ashpra nga shumë, duke përfshirë një magjistrat antimafia: “ishte një marrëzi absolute, një gabim i rëndë. [Zagaria] mund të ishte zhvendosur në një aeroplan ushtarak në mënyrë që t’i siguronte të gjithë trajtimin e nevojshëm dhe më pas të kthehej në burg. Ose mund të ishte gjetur një burg tjetër i sigurisë së lartë për ta trajtuar atë. Në asnjë rrethanë atij nuk duhet t’i ishte ofruar asnjë lëshim. Ai i dërgon një mesazh kaq të tmerrshëm vendit. … Po flasim për një organizator të ekonomisë kriminale, kështu që ai është edhe më i rrezikshëm se shumica. Kjo thjesht u dërgon një mesazh qytetarëve tanë se ndërsa ata janë të burgosur në shtëpitë e tyre, bosët e mafies janë të lirë të vijnë e të shkojnë si të duan.”

Në kohën e shkrimit [të këtij artikulli], bosi më famëkeq i Kamorrës, Raffaele Cutolo, i ndaluar nën regjimin 41-bis që nga viti 1993, është në pritje të një vendimi mbi lirimin e tij të mundshëm nga burgu. Cutolo, një “super shef” i mafias italiane, tani i moshuar dhe me shëndet të keq, nuk ka paraqitur kurrë një apel, nuk ka treguar kurrë pendim për krimet e tij (ai po vuan dënime të shumta përjetë për vrasje) dhe kurrë nuk ka bashkëpunuar me shtetin. Ai ka njohuri të konsiderueshme. Lirimi i tij do të kishte një efekt shkatërrues për të gjithë shoqërinë në Itali.

Ndërsa Italia ka luftuar për të përballuar emergjencën COVID-19, ashtu si shumë vende të tjera evropiane, grupet mafioze italiane kanë arritur që urgjenca të përsoset. Vendosmëria dhe aftësia e tyre për të koordinuar aktivitetet ilustron jo vetëm rrezikun që ata paraqesin, por edhe aftësinë e tyre për të shfrytëzuar mundësitë sa më shpejt që ato paraqiten. Vetëm dy javë pas çështjes së parë të konfirmuar të koronavirusit në Itali, mafia orkestroi disa nga trazirat më të gjera të burgjeve në historinë e Italisë, duke treguar se si ata janë përshtatur me vështirësitë me të cilat përballet vendi në një gjendje të jashtëzakonshme. Ata gjithashtu kanë demostruar njohuritë e tyre të shkëlqyera për legjislacionin e vendit që rregullon funksionimin e burgjeve. Ata ishin në gjendje të siguronin akses në komunikim dhe informacion, duke rezultuar në një numër lirimesh nga burgu për anëtarët e vjetër të sindikatave të tyre.

Mafia është gjithmonë një hap përpara institucioneve të ligjit. Ata i kuptojnë, dhe për këtë arsye mund të manipulojnë, normat burokratike që rregullojnë ligjin dhe institucionet. Mafia ka trajtuar emergjencën ashtu sikurse dhe shkencëtarët e punësuar për ta parandaluar atë, duke shfrytëzuar krizën në avantazhin e tyre, duke trondituar popullin italian që i bindet ligjit. Ashtu si vetë virusi, mafia ka qenë në gjendje të rrezikojë infektimin e shoqërisë. Çdo telefonatë e pa monitoruar është një fitore për ta; çdo i burgosur i liruar është një fitore. Mafia nuk u frikësua nga pandemia sepse ata e dinin se kishin kapacitetin për ta shfrytëzuar atë në avantazhin e tyre.

Që nga fillimi i krizës, një total prej 376 të burgosurish ose të dënuar për vepra të tipit mafioz ose të paraburgosur janë liruar nën arrest shtëpie, katër prej të cilëve ishin të vendosur nën regjimin e burgut me siguri të lartë 41-bis, duke përfshirë bosin e Kamorrës Pasquale Zagaria, dy bosët e Cosa Nostra, Francesco Bonura dhe Vincenzo Di Piazza dhe një bos të Ndrangheta, Vincenzo Iannazzo. 456 të burgosur të tjerë paraqitën kërkesa për t’u liruar në arrest shtëpie.

Më 2 maj, kreu i departamentit të administratës penitenciare, nën administrimin e të cilit ndodhën trazirat dhe lirimet e burgut, dha dorëheqjen. Zëvendësuesi i tij është Bernardo Dino Petralia, një prokuror publik dhe një njeri i përshkruar nga Ministri i Drejtësisë si “një individ që i ka kushtuar tërë karrierën e tij drejtësisë dhe luftës kundër mafies”. Petralia ishte magjistrati që fshihet pas zbulimit të një prej rafinerive më të mëdha të drogës që i përkisnin mafies në vitet 1980. Nëndrejtori i departamentit është Roberto Tartaglia, një nga figurat kryesore në hetimet për paktin shtet-mafia. Emërimet e reja dërgojnë një mesazh të fortë se shteti do të veprojë me vendosmëri kundër mafies dhe çdo nocioni të lirimeve nga burgu.

Kriza e burgjeve në Itali gjatë pandemisë COVID-19 është e barabartë me një manual udhëzimesh për të shmangur gabimet dhe mundësitë që mafia është në gjendje për të kapur. Bosët e krimit në Itali kanë qenë në gjendje të shfrytëzojnë aq mirë emergjencën për një arsye të thjeshtë: viruset vdekjeprurëse dinë të njohin dhe respektojnë njëri-tjetrin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Rreth Nesh

Pusullashqiptare.al vjen si një iniciativë gazetarësh të rinj që parim themelor kanë informimin e publikut në mënyrë të paanshme. Ne do të jemi gjithmonë të pavarur, të vërtetë, në krah të interesit publik.


Kontakto