Qëndrimi për 5G shpërblehet me ndërtimin e HEC-it të Skavicës, nënsekretari amerikan: Zgjodhët rrugën e pastër, larg ndikimit malinj të ..

13:57 03/10/20204min130
ramaa-744x405-1

Shqipëria ishte ndalesa e fundit e një turi dyjavor nëpër Europë e nënsekretarit amerikan për Rritjen Ekonomike, Energjinë dhe Mjedisin, Keith Krach, por në Tiranë ai u shpreh i lumtur që më të mirën la për në fund.

“Për dy javë i rashë këmbë e kryq Europës,  por jam i lumtur që më të mirën lashë për në fund” tha ai.

Ai falenderoi qeverinë shqiptare për qasjen ndaj 5G dhe rreshtimin përkrah shumë vendeve të tjera të NATO-s në rrjetin e pastër.

“Kërcënimi i privatësisë së të dhënave intelektuale dhe sigurisë kombëtare. Ky kërcënim vjen nga ndërhyrja e aktorëve malinjë, Partia komuniste kineze. Mbështetja juaj e hapur në përkrahje të rrjeteve të sigurta të telekomunikacionit po jep një shembull të fortë. Është një model. Ashtu si zyrtarët e NATO dhe BE-së me të cilët kam folur e kuptojnë se aleanca transatlantike është aq e fortë sa hallka e saj më e dobët.

Rregullat e BE për 5G janë zhvilluar për këtë arsye. Rrjeti i pastër përfaqëson ekzekutimin e një strategjie shumë vjeçare të ndërtuar mbi një koalicion partnerësh të besuar njerëzish dhe kompanish. Deri tani mbi 20 vende të NATO-s janë pjesë e rrjetit të pastër.

Janë të gjithë të vendosur të refuzojnë të gjithë këto mjete që shërbejnë si mundësi për të survejuar vende të tjera. Shqipëria është një vend i rrugës së pastër. Shqipëria është bashkuar me valën e rrugës së pastër dhe ne jemi të kënaqur”.

Pikërisht ky qëndrim duket se do të hapë dhe rrugën për rritjen e bashkëpunimit ekonomik mes SHBA-BE dhe shtimin e investimeve amerikane në vendin tonë, duke nisur me ndërtimin e HEC-it të Skavicës.

Krach tha se rritja e investimeve amerikane në Shqipëri, do krijojë vende të reja pune, ndërsa e quajti Skavicën një projekt historik.

“Ky është një hap i rëndësishëm për shtrirjen e bashkëpunimit dhe investimeve amerikane. Është projekt i rëndësishëm, nuk mund të kishte zgjedhur partner më të mirë për ndërtimin. Skavica do ti sjellë Shqipërisë energji shtesë. Ky projekt historik do jetë pasuri kombëtare për popullin e Shqipërisë”.

Shqipëria dhe SHBA nënshkruan sot Memorandumin e Bashkëpunimit Ekonomik, një hap madhor në marrëdhëniet mes dy vendeve, që e bën Shqipërinë një adresë të besueshme për investimet amerikane.

Bashkëpunimi strategjik për rrjete digjitale të sigurta, zhvillimi i burimeve hidrike dhe përpunimi i gazit të lëngshëm janë në interesin e përbashkët të Shqipërisë dhe Shteteve të Bashkuara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *