Dhjetë gjërat që fëmijët duhet të mësojnë t’i bëjnë vetë para se të mbushin 13 vjet

17:41 04/09/202010min105
femijet

Sipas disa psikologëve, vitet e adoleshencës fillojnë kur një fëmijë bën kalimin nga nëntë vjeç në 13 vjeç dhe është një periudhë kalimi nga prindërit e bashkangjitur në periudhën kur prindërit duhet të lejojnë që fëmijët e tyre të rriten dhe të jenë të pavarur.

Për ta bërë këtë tranzicion të qetë, prindërit duhet të ndihmojnë fëmijën e tyre të fitojë disa aftësi thelbësore të jetës deri në moshën 13 vjeçare.

Bright Side ndan me ne disa nga aftësitë e duhura për t’i mësuar në këtë moshë:

Fitimi dhe menaxhimi i parasë

Ju mund t’i mësoni fëmijët tuaj disa aftësi themelore financiare që herët, kur ata mësojnë të llogarisin. Në moshën 13 vjeçare, fëmijët duhet të jenë në gjendje të kursejnë para nga pagesa e tyre javore, të jenë të vetëdijshëm se sa kushtojnë gjërat themelore shtëpiake, të kuptojnë ndryshimin midis kartave të debitit dhe kredisë dhe të jenë në gjendje të marrin vendime për shpenzimet dhe kursimet.

Përfundimi i punëve themelore shtëpiake

Sipas specialistëve të psikologjisë, fëmijët tashmë mund të bëjnë shumë punë në moshë të re, si pastrimi pas darkës ose mbledhja e rrobave të tyre gjatë kohës së larjes. Deri në moshën 13 vjeçare, ata duhet të jenë në gjendje të hekurosin rrobat e tyre, të shkarkojnë makinën e larjes së enëve, të ndryshojnë çarçafët e tyre, të lajnë një makinë, të pastrojnë një banjë dhe të rregullojnë një kuzhinë. Prindërit duhet të jenë të vendosur dhe specifikë me kërkesat e tyre dhe duhet t’i inkurajojnë fëmijët.

Përgatitja e ushqimit

Gatimi është një aftësi e rëndësishme që fëmijët tuaj do të kenë nevojë të dinë kur shndërrohen në të rritur dhe ka shumë receta të thjeshta për fillestarët, si sandviç, vezë të fërguara, makarona, supë dhe sallata. Në moshën 13 vjeçare, fëmijët duhet të jenë në gjendje të planifikojnë një vakt familjar, të ndjekin një recetë të thjeshtë dhe të jenë në gjendje të punojnë me pajisje kuzhine. Mos harroni të mësoni fëmijët tuaj për higjienën dhe bazat e sigurisë.

Kryerja e pazareve ushqimore

Marrja e fëmijëve tuaj në blerje ushqimore me ju do t’i ndihmojë ata të zhvillojnë aftësi të tilla thelbësore si shkrimi i një plani të vaktit, shkrimi i një liste ushqimore dhe qëndrimi i buxhetit deri në kohën kur ato kthehen në adoleshentë. Mësojini ata si të lexojnë etiketat ushqyese dhe si të gjejnë produkte të mira. Mos harroni të vendosni kufij: një studim nga Universiteti i Kansas tregoi se 50 për qind e fëmijëve të vegjël që shoqërojnë prindërit e tyre në supermarket u kërkojnë atyre të blejnë diçka dhe vetëm 50 për qind e prindërve arrijnë të rezistojnë.

Mësoni higjienën personale

Ekspertët pranojnë se shumë prindër supozojnë se fëmijët e tyre dhjetëvjeçar ose 11-vjeçar do të mësojnë rreth higjienës vetvetiu. Por, në të vërtetë, ka shumë gjëra që prindërit duhet të diskutojnë me fëmijët e tyre para se të vonohet shumë: rëndësia e dushit çdo ditë, përdorimi i deodorantit, ndryshimi i rrobave, rruajtja, higjiena e gojës dhe të kuptuarit e trupit të tyre. Mos harroni të jeni një model i mirë vetë, dhe gjithmonë u shpjegoni fëmijëve tuaj pse ata duhet të bëjnë gjëra të caktuara.

Kuptimi themelor i ndihmës së pare

Shkathtësitë themelore të ndihmës së parë do t’i fuqizojnë fëmijët tuaj të ndihmojnë veten kur lëndohen dhe kur askush nuk është rreth. Në Mbretërinë e Bashkuar, Kryqi i Kuq mbron përfshirjen e arsimit të ndihmës së parë në programet shkollore. Disa studime demonstruan se fëmijët katërvjeçarë deri në pesëvjeçarë janë tashmë në gjendje të mësojnë përmendësh numrin e saktë të telefonit të urgjencës, të vlerësojnë saktë frymëmarrjen e një personi dhe të mësojnë përmendësh pozicionet e sakta të shërimit. Disa aftësi për fëmijët më të rritur përfshijnë aftësinë për të ndaluar gjakderdhjen dhe për të trajtuar djegiet dhe pickimet e bletëve.

Menaxhimi i kohës

Shkathtësitë e menaxhimit të kohës janë thelbësore: adoleshenti juaj duhet të jetë në gjendje të planifikojë, të japë përparësi dhe të punojë në mënyrë produktive. Mundohuni t’u ofroni fëmijëve tuaj disa mjete që mund t’i ndihmojnë ata të jenë më efikas, si alarmet e telefonit ose kalendarët special. Mos harroni se të vendosni se çfarë të bëni dhe kur ta bëni atë, bëhet shumë më e lehtë kur e shkruani. Jepuni një orë si dhuratë, ndihmojini ata të menaxhojnë shpërqendrimet dhe, si gjithmonë, jepni një shembull të mirë.

Shkathtësitë shoqërore dhe sjelljet

Është e rëndësishme të mësoni fëmijët tuaj sjelljet e duhura sa më shpejt të jetë e mundur. Për fëmijët më të vegjël, filloni nga shembulli juaj, nxitini ata të ndajnë, të jenë të sjellshëm dhe të respektojnë të moshuarit. Ngjarjet në shtëpi janë një kohë e mirë për të mësuar fëmijët tuaj se si të jenë një mikpritës i mirë dhe t’u shpjegojnë mënyrat e tryezës për ta.

Eksploroni zonat afër

Është e mundur që adoleshentët tuaj të drejtojnë një makinë ose të udhëtojnë vetë në pak vite. Prandaj, është e rëndësishme që ata të jenë në gjendje të kuptojnë se si të përdorin një mjet navigimi dhe si të lexojnë një hartë. Në moshën 13 vjeçare, fëmijët duhet të jenë në gjendje të mësojnë përmendësh dhe të lexojnë simbolet e hartave dhe të orientohen. Ka shumë burime në internet që do t’ju ndihmojnë të bëni leximin e hartave.

Shkathtësitë për rregullimin e emocioneve

Jo vetëm adoleshentët, por edhe shumë të rriturve u mungon aftësia për të pranuar dhe kontrolluar emocionet e tyre, siç janë zemërimi, stresi dhe ankthi. Shkathtësitë e rregullimit të emocioneve përfshijnë aftësinë për të identifikuar ndjenjat, për të kuptuar situatën, për të menaxhuar emocionet dhe për të kërkuar ndihmë kur është e nevojshme. Kuptimi që të ndjeheni të trishtuar nuk është një shenjë dobësie dhe se emocionet mund të ndihmojnë në trajtimin e situatave, do t’i ndihmojë fëmijët tuaj në jetën e tyre të mëvonshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Rreth Nesh

Pusullashqiptare.al vjen si një iniciativë gazetarësh të rinj që parim themelor kanë informimin e publikut në mënyrë të paanshme. Ne do të jemi gjithmonë të pavarur, të vërtetë, në krah të interesit publik.


Kontakto