Përmes përdorimit të PMC-ve, Moska mund të mbështesë partnerët shtetërorë dhe jo-shtetërorë, të nxjerrë burime, të ndikojë në udhëheqësit e huaj dhe të angazhohet në aktivitete të tjera që çojnë më tej qëllimet e politikës së jashtme ruse.

Mercenarët e PMC-ve janë më pak të rrezikshëm se ushtarët rusë, veçanërisht nëse ata vriten gjatë misioneve luftarake apo në stërvitje.

Operativët e PMC-ve ndërtojnë rrjete të inteligjencës për të mbledhur informata për vendimmarrësit e Kremlinit, duke përfshirë ndikimin politik, veprimet e fshehta dhe aktivitete të tjera klandestine.

Baza ajrore Al Jufra në Libi

PMC-të dhe firmat shoqëruese i japin Moskës hapësirën për të zgjeruar ndikimin tregtar dhe ekonomik në botë.

Zakonisht të drejtuar nga oligarkët e lidhur me Kremlinin, përfitimet e PMC-ve i japin atyre mundësi që të sigurojnë besnikërinë e Putinit.

Moska i përdor këto grupe për të rritur perceptimin botëror lidhur me fuqinë ruse, ndërsa përhap narrativet pro-ruse në mjedise të huaja përmes medieve dezinformuese.

Po ashtu, PMC-të shërbejnë si një mjet për të zgjeruar “fuqinë e butë” ruse, duke përfshirë temat e “patriotizmit rus” dhe identitetit sllav midis qytetarëve me mendje ideologjike si në ish-shtetet Sovjetike dhe të Ballkanit.

Trajnimi i mercenarëve

PMC-të kryejnë trajnime përpara se të vendosen jashtë vendit, duke përdorur bazat brenda Rusisë, me mbështetjen e ushtrisë dhe agjencive të inteligjencës ruse.

Grupi më i madh paramilitar rus i njohur si Wagner, zhvillon trajnimin në bazën e Brigadës së 10-të të Misionit Special të GRU-së në Mol’kino.

Baza kryesore përmban një shtab, një vend për stërvitje ajrore, magazinën e armëve dhe objekte përcjellëse ushtarake.

Baza e grupit Wagner

Në veri të kësaj baze, Wagner ka një strukturë të veçantë. Baza Wagner ka të ngjarë të jetë ndërtuar midis viteve 2015 dhe 2016, përfshin afërsisht gjashtë hektarë dhe përbëhet nga nëntë struktura të përhershme me madhësi të ndryshme. Në jug të kësaj baze, është njësia e raketave balistike me rreze të shkurtër veprimi (SRBM), si dhe një bazë të brendshme e paidentifikuar dhe hapësira të tjera trajnimi.

Ndikimet e PMC-ve

PMC-të i sigurojnë Kremlinit një mjet për të projektuar fuqinë dhe ndikimin, siç është demonstruar kohëve të fundit në Bjellorusi.

Këto tregojnë se si Rusia po planifikon të konkurrojë me Shtetet e Bashkuara, veçanërisht ato vende që janë të dobëta, të vendosura në mënyrë strategjike dhe të pasura me burime natyrore.

Këto forca paramilitare janë një instrument rus që përfshijnë veprime të fshehta, operacione kibernetike dhe aktivitete të tjera mercenare në të gjithë botën.

Megjithatë, aktivitetet e tyre nuk kanë qenë gjithmonë të suksesshme. Në Libi, për shembull, Rusia dhe PMC-të e saja pësuan humbje serioze.