Category: Analiza

19:49 22/02/2021
Fatjon-Malaj-1.png
10min147
Pandemia e  koronavirusit (Covid-19), brenda një viti u përhap në të gjithë botën dhe për një kohë shumë të shkurtër në pothuajse çdo mënyrë preku shoqëritë,shtetet dhe organizatat ndërkombëtare. Krahas shumë aspekteve të cilat nuk i kishim parë më parë, në të vërtetë pas një viti në hijen e epidemisë, u pa qartë që Bashkimi […]

16:56 02/02/2021
behauddin-gashi.jpg
16min266
Rinia ime, në një pjesë jo të paktë të saj, u kalua gati-gati si ajo e shumicës dërrmuese të brezit tim. Një veshje standarte, një e qethur standarte, një sjellje gati-gati standarte. Se të flasësh pastaj për ndryshimet, ato që realisht bëjnë diferencën nga ku zuri e nisi gjithçka që ndikoi në formimin e mëvonshëm […]

16:11 22/01/2021
mob-780x439-1.jpg
11min46
“The Economist” Liberalët bëhen “dembelë” kur mendojnë për turmat. Ata kanë brohoritur për “fuqinë e popullit” kur ajo kërcënon regjimet që ata nuk i aprovojnë, si për shembull në Lindjen e Mesme, ndërsa nga ana tjetër bëjnë një sy qorr ndaj teprimeve nga protestuesit që ata mendojnë se janë në anën e djathtë të historisë. […]

19:54 13/01/2021
640-0-250459cf6379cfac1379f888cca24789.jpg
6min44
Nga Andi Bushati Në të gjithë vendet e botës ku ka filluar procesi i vaksinimit anti-covid, pranohet njëzëri se problem më i madh sesa reziku i efekteve ansore, është beteja me vaksionofobinë. Falë konspiracionistëve që po mbijnë kudo si kërpudhat pas shiut, falë idhtarëve të teorive komplotiste që thurrin fabula për çipat përgjuesë, efektet e […]

20:09 11/01/2021
Fatjon-Malaj.png
11min213
Kolonializmi nuk ka mbaruar, ai thjeshtë ka ndryshuar formë. Sundimtarët e rinjë tani i konsiderojnë të dhënat dixhitale po aq të vlefshme sa nafta. Platformat gjigande si Google, Facebook dhe Twitter përdorin të dhënat që ata përfitojnë nga qytetarë t si mall tregtar po ashtu edhe si një mjet të manipulimit shoqëror. Vendet që nuk […]

16:17 04/01/2021
behauddin-gashi.jpg
33min293
Janë bërë 30 vite që jam një praktikant i plotë i fesë islame. S’po flas për devotshmëri të gradave më të larta, apo dhe cilësi e sasi kontributesh tejet të rralla. Fundja, shkallën reale të besimit në Zot, sinqeritetin, përkushtimin dhe nënshtrimin ndaj Madhërisë së Tij, e di dhe e vlerëson Ai dhe vetëm Ai. […]

13:14 28/12/2020
123246458_696902904279983_246201715365067335_n.jpg
8min57
Është e padiskutueshme që vitin e fundit e kemi kaluar në luftë. Ndoshta jo një luftë me armë dhe ushtarë, me të cilat jemi mësuar të asociojmë fjalën luftë. Lajmet duken pozitive, duke qenë se flitet se një vaksinë kundër Covid – 19, pothuajse arriti. Por duhet mbajtur në mend se kjo sfidë për të […]